Proti Putinovi alebo zaňho demonštrovalo celkovo 200.000 ľudí

04.02.2012 Celý región



Moskva 4. februára (TASR) - Desaťtisíce protestujúcich dnes vyšli do ulíc ruských miest, kde požadovali slobodné a spravodlivé voľby. Zároveň sa konalo aj zhromaždenie na podporu premiéra a prezidentského kandidáta Vladimira Putina. Prezidentské voľby sa budú v Rusku konať o mesiac 4. marca.
Na dnešných demonštráciách sa zúčastnilo celkovo približne 200.000 ľudí, zástancov aj odporcov Putina. Ten už bol prezidentom v rokoch 2000-2008.
Polícia uviedla, že v Moskve vzdorovalo mrazom takmer mínus 20 stupňov Celzia približne 36.000 protiputinovských demonštrantov, čo je asi o 7000 viac než na doterajších najväčších protestoch z 24. decembra.
Opozícia však medzitým oznámila, že do ulíc vyšlo žiadaťspravodlivé prezidentské voľby, väčšiu politickú slobodu a demokratické reformy až 120.000 ľudí.
Medzi nimi sa nachádzal prezidentský kandidát a multimiliardár Michail Prochorov, ktorý chce Putina dotlačiť do druhého kola volieb, a tiež Grigorij Javlinskij z liberálnej strany Jabloko, ktorému úrady nepovolili kandidovanie v prezidentských voľbách.
Pochod proti Putinovi pritiahol ľudí všetkých generácií a politických presvedčení. Mnoho demonštrantov nieslo biele balóny a stuhy ako symbol pokojnej politickej reformy v Rusku.
Proputinovský tábor zmobilizoval 138.000 prívržencov, uviedla polícia pre ruskú tlačovú agentúru Interfax. Štátne médiá informovali, že v Moskve demonštrovalo v prospech Putina oveľa viacľudí než proti nemu.
Posolstvom Putinových zástancov bola stabilita krajiny. Niesli transparenty s heslami ako \"Putin je super!\" a \"Chaosu nie, Putinovi áno!\" Opozičný tábor vyzval Putina na odstúpenie po 12 rokoch pri moci a na plagátoch mal heslo \"Putin, odíď!\"
Nezávislé potvrdenie údajov o účastníkoch nie je dostupné. Nezávislá rozhlasová stanica Echo Moskvy oznámila, že v súvislosti s proputinovským zhromaždením prebieha \"vojna čísiel\".
Putin zaregistroval správy médií, podľa ktorých sa zamestnancomštátnych podnikov a niektorým skupinám občanov ako napríklad učiteľom vyhrážali, že prídu o prácu, ak nepôjdu demonštrovať v prospech neho.
\"Nie je možné, aby ich všetkých k tomu donútili,\" povedal dnes Putin podľa agentúry Interfax.
Premiér dodal, že je \"veľmi šťastný\", že ho prišlo podporiťoveľa viac mladých ľudí, než oficiálne zaregistrovaných 15.000.
\"Ak budú musieť organizátori zaplatiť pokutu za vyššiu účasť,rád na to dám peniaze,\" povedal Putin v Čeľabinsku, približne 1900 kilometrov východne od Moskvy.
V Moskve dnes hliadkovalo 9000 bezpečnostných príslušníkov. V centre metropoly bol totiž prvýkrát oficiálne povolený opozičný pochod 50.000 ľudí.
Opozičné zhromaždenia sa dnes konali vo viacerých ďalších ruských mestách, vrátane 30.000 ľudí v Petrohrade. Informovali o tom organizátori.
Proputinovský tábor ohlásil ďalšiu demonštráciu na 25. alebo 26. februára.
Zdroj: DPA
 

Vyberte región